Followers

Saturday 8 June 2013

Resepi speghetti


Salam.cinta.sayang.rindu

Hai peeps.. ohh lma tak hupdet..btw ada sapa2 yg tiba2 teringin nk makan western?konon2 bajet dok italy..nk makan speghetty..tapi nk makan kat kedai semua mahal..mn nnti kna caj service tax dan tax gov lagi kn... Dapat makan sepinggan ja *ok da nampak dah yg kuat makan muehehw... Ok ika nak bagi jalan senang utk korg2 yg ngidam nak mkn speghetti secara tiba-tiba dan drastik, tapi takmau habiskn duet ngn dpt mkn spinggn je kat kedai ...skali skala xpelah..kalau selalu mmg habislah duit kn..kali ni i want to share recipe to mke speghetti..ala xdela bolognese ke apa..just speghetti biasa tp sedappp..wallahh...even bli brg dia mahal tp korg boleh masak n makan byk kli..kan?

Ok lets move to the main topic.. here the ingredient nak masak speghetti..mudah ada kt kedai..ala xpyh p supermrket ..kdai runcit pon ada..

1 bawang besar (dihiris nipis..iktlah kalau tebal pon korg je yg taw)
3/4 ulas bawang putih (pon dihiris nipis)
1/2 bungkus speghetti ( ikutla bpa org nak makan ..pndai2la bajet)
6 sudu sos prego ( jenama lain pon boleh tp ika biasa guna yg ni..if nak kuah lbih boleh ltk byk lg)
Daging burger ( dicincang halus )
hotdog (dipotong sesuka hati..ikt kreatviti )
garam
Serbuk cukup rasa
Minyak masak



Ok barang semua siap..lets start!

first, haruslah korg rebus spegheeti tu .. masukkn air dlm periuk yg agk2 boleh tgglm speghetti tu..then ltk minyak sikit agr nnt speghetti tu tak melekat..biar dgn api yg xberapa nk garang dan tak brapa nak ayu...biar sampai kembang... Dah agak2 lembut speghetti tu..ley angkt then toskan..setel..letak je kt tepi..


Sekarang, jom buat sos dia pulakss...first masuk minyak utk menumis..so agk2 lah kn..jgn la minyak ltk mcm nk goreng ikan..then tumis bawang putih dan bawang merah tadi sampai naik bau...Next, masukkn sos prego tu.. kacau..kacau then kacau sos tu...smbil tu masukkn ayaq sikit..



Dah? Then masukn daging yg dicincang tadi dan hotdog..ikutlah kalau korg tak de daging hncur ni boleh je nk ltk ayam ke..cendawan ke..ikt ikhlas..hewhew...tgu sampai betol2 masak.. ala biar sampai jd blup2..






Then masukkn gram scukup rasa dan serbuk cukup rasa...kacau lagi..then..siap!

Senang kan? Tak sampai sejam pon nak masak...mudah dan sedap..bulehlah pakat2 try kat dapur masing2 utk masak kt husband/bf/wife/gf/anak2...se lets enjoy it yummy...ok boleh dah nak prsan2 mcm stay kt italy..muehehe..

Selamat Mencuba !

Till then.Salam




" Cooking is like LOVE. It should be entered into it" - AA,Jun 2013

1 comment: