Followers

Monday, 3 November 2014

resepi : TRIFFLE

Salam Alaik'..

hai akak2 yang gojes..rasanya dah lama sangat tak update tentang resepi-resepi yang ada dalam dunia ni..emm bukan tak cuba resepi, cuma tak sempat nak update jer..kalaulah kuasa henfon ku itu boleh update senang2 ja kan mudoh..ni sebab kan pakai hp yang agak berabad lama jadi tak boleh nak update ondesepot nak jugak kena cari laptop nak update entry..tak pela dik non sekarang ika tengah keja keras lah nak beli hp canggih satu hikhik

so selain mencekik dan melahap, ika jugak selalu try resepi-resepi makanan yang ikut trend haa gituwww.. jadi kali ni sebabkan kat sekolah ada buat potluck *ok memang cikgu dan potluck berpisah tiada..dalam memikirkan asyik bawak kek cekelat ja jadi kali ni nak try pulak buat triffle..resepi by iza liyana. eh bukan artis tapi kawan kiter hahahaa

jadi marilah kita tgk macam mana rupanya triffle tu..ala akak tau korang2 ni ada yang macam amenderr ntah triffle nih..alaa kek puding lapih berlapih..cenggini rupanya..


haa cenggini la ghupernya triffle..lawa kan..aah ambik dari image gugell jersss hahahaa...clear sikit..
nak buat trifle ni tak der lah susah sgt cik non..tak ambik spm lagi pun boleh jer nak buat..tgk ja macam lapis lapis complicated kannn..

ok meh nak kenalkan barang2 yang guna utk buat trifle ni..


disebabkan kegelojohan ika nak buat trifle ni jadi tak sempat nak tgkap gambar bahan2 jadi ihsan google image jelah..sama jersss cuma dalam gambar tu tak ada koktail dalam tin, so cari jugak koktail k..

bahan-bahan :

1. kek gulung (brand dan perisa apa pun tak pe asal HALAL)
2. tepung castard
3 susu cair
4. jeli
5. koktail dalam tin / buah buah campuran

so dah tau barang-barang marilah kita mulakan yerr ;)

Lapisan Pertama

1. potong kek korang tadi dengan penuh kelembutan.bagi nampak la roll tu dan susun dalam bekas/loyang yang korang nak gunakan..susun padat2..ikutlah kalau potong tebal buat jer selapis, kalau nipis boleh buat 2 lapis..

Lapisan Kedua

2. setel dah susun cantik-cantik the ambik la periuk masak mak korang ker utk buat castard dia..cara dia mudah jaa, masukkn 3/4 sudu tepung kastard dengan 1 tin susu cair..letak atas api kacau pelan2 dengan api yang pelan2 ja..please take note kacau sampai likat dan jangan smapai hangit..likat tu tak dela likat sangat tapi pandai2 la korang agak kan..kalau cair akn buat kek lembik, kalau likat sangat pulak nanti jadi susah nak sapu atas kek..dah siap kacau semua tuang ja atas kek bagi penuh atas permukaan kek




 Lapisan Ketiga

3. agak2 tgu bagi kastard tu keras kat dalam bekas tu..korang pon bukakla tin koktail atau kalau tak da koktail nak letak buah-buah yang potong pon boleh jer...tabur jer atas kastard tu sambil2 ngap masuk mulut..


Lapisan Keempat

4. kemudia masukkn serbuk jeli dalam periuk, letak air (kuantiti air boleh refer belakang kotak jelly berkenaan), masak sampai mendidih, kalau nak manis sikit letak la gula..tapi utk jelly ni ika prefer cari perisa yang masam sebab kek dah manis jadi dia akan rasa masam manih gituuu...dah siap mendidih, bagi sejuk sat ja..jangan lama2 kang keras pulak dalm periuk tu..then, tuang atas buah koktail tadi...


siappp! boleh simpan dalam peti ais makan sejuk2 perghh..

tadaaaaa nampak tak macam belemoih haa sebab ika ni gelojoh berkobar-kobar sangat, jeli panas2 terus tuang dan menyebabkan kastard yang tadi cantik menjadi bersepah, ahh lantaklah janji licin orang makan, buruk ghuper tak pa..hahahahhaa..

so, mudahkan resepi ni..boleh la buat2 desert lepas makan, yang kalau nak pikat suami tu boleh la buat letak dalam cawan yg jenis gelas so boleh nampak la lapisan trifle tu.

dan kalau nak menarikkan lagi, lapisan atas pada jeli tu boleh la letak whipping cream yang dah di pukul gebu tapi tunggu jelly keras dulu lah..then, letak badam2 gerenti lagiii sedap!

ok, selamat mencuba!

.

5 comments:

  1. Greeting traveler..
    Get our promotion this month with Cheap price but high quality service..
    Get our best price with d best service..
    For ur family holiday..
    👕👔 👠👘👡👢👚👜👒

    ● 4 Person : 478 RM per person
    ● 5 person : 443 RM per person
    ● 6 person : 428 RM per person
    ● 7 person : 411 RM per person
    💰👚👜👡👠👘👔👖👓

    All package included :
    ● Daily transport included driver, petrol, tol, parking,driver meals
    ● Hotel 3 star in town
    ● 3x Lunch 3x Dinner 3x breakast
    ● Entrance ticket to sari ater hot spring, begonia flower garden, dusun bamboo, floating market lembang
    ● Daily mineral water

    Interest..?
    Just contact us for cheap price more than this promotion :)

    Whatsapp : +6285318490001
    Email : primeratrans@gmail.com
    Facebook : Primera Trans Bandung
    Website : www.primeratrans.com
    ( under maintenance )

    ReplyDelete
  2. Salam sejahtera tuan/puan semoga sentiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni :+628996983877,,tlp:+6282295429993 atau E-MEL: fitrisutrisna53@gmail.com fb:haikal bandoeng transport (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service ygterbaek/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..Nb:yang lebih mahal banyak yang lebihmurah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap fitrihari BANDOENG (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)

    ReplyDelete
  3. Salam ...
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan

    Hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari 2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda deranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Daun Kampung {Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Paris van java
    > Makan malam

    Hari 3
    > Kawah putih
    > Valley Hot Spring
    > Kulit Cibaduyut kawasan jalan
    > Afrika Asia
    > Tebing keraton (Cadangan)
    > Kartika sari
    > Makan malam

    Hari 4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    Rm 395/orang jika 2 orang
    Rm 330/orang jika 3 orang
    Rm 285/orang jika 4 orang
    Rm 250/orang jika 5 orang
    Rm 235/orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi bufet.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel 2 star #

    -Dpalma
    -Hyper inn
    -Vio Cihampelas
    -Summit Siliwangi
    -Raffles home

    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    panggilan
    +62 878 24 600 700

    WhatsApp
    +62 81 220 375 375

    bogalakontour@gmail.com
    bogalakontour@yahoo.com

    www.bogalakontour.com
    www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete
  4. Salam ...
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan

    Hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari 2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda deranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Daun Kampung {Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Paris van java
    > Makan malam

    Hari 3
    > Kawah putih
    > Valley Hot Spring
    > Kulit Cibaduyut kawasan jalan
    > Afrika Asia
    > Tebing keraton (Cadangan)
    > Kartika sari
    > Makan malam

    Hari 4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    Rm 395/orang jika 2 orang
    Rm 330/orang jika 3 orang
    Rm 285/orang jika 4 orang
    Rm 250/orang jika 5 orang
    Rm 235/orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi bufet.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel 2 star #

    -Dpalma
    -Hyper inn
    -Vio Cihampelas
    -Summit Siliwangi
    -Raffles home

    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    panggilan
    +62 878 24 600 700

    WhatsApp
    +62 81 220 375 375

    bogalakontour@gmail.com
    bogalakontour@yahoo.com

    www.bogalakontour.com
    www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete