Followers

Thursday, 5 December 2013

Pulau Pangkor - Where to eat?

Salam Alaik'

ampa dok rasa lapaq dak?malam malam cenggini kalau dapat pekena bakaq2 rasanya boleh tergolek golek perut dok bergendang kan?jadi nak bagi perut lagi bergendang entry kali ni nak update pasal makan...muahahhaa...dah 3 update entry pasal p bercuti kat Pulau Pangkor tapi sikit pon tak update pasal makan kan?bab makan biar satu entry khasss barulah puas hati .. jadi macam biasa siapa yang tak tau hujung pangkal pasal apa yang ika merepek pasal pulau pangkor ni boleh rujuk entry2 lepas lah..

Pulau Pangkor : How to get there?

Pulau Pangkor : Where to stay?

Pulau Pangkor : Aktiviti Laut

dannn ni rasanya last lah update pasal Pulau pangkor...dah sampai 4 entry dah ni...bukan apa kot ada yang nak pi kan so boleh lah survey2 awai2 kan..berdasarkan pengalaman orang.. ika pon sebelum nak pergi haritu tgk blog blog orang lain jugak sebagai panduan..well sbgai pgtahuan awal kan...so tu ika rasa nak sharing mana la taw share ni boleh jadi panduan sikit2..dapat jugak pahala ilmu tu bhahaha

jadi mandi laut, jalan jalan semua dah..mesti lah lapaq nak makan jugak kan..bila sebut makanan tepi pantai fuhh memang terbayang makann laut lah..kerang bakar , ikan bakar, sotong bakar, udang bakar, mat salleh bakar ehh yg tu tepi pantai jugak..hewhew..makanan kat sana memang mudah nak dapat..kedai makan walillahi memang banyak..berderet2 cuma kena guna kebijaksanaan lah nak survey harga..but, secara keseluruhan memang tak dapat nak nafi makanan pulau mahal kan..jadi pandailah bajet, jgn sampai nak makan semua jenis dalam satu masa .. simpan2lah sama utk makan waktu lain jugak, strategi kena ada hehehe


haa tak ke rasa cacing dalam perut dah nak mengamuk tu?well ni baru gambar prmulaan ada banyak lagi gambar mengiurkan jap lagi..sebabkan makanan makanan yang ika makan semua tajaan abah jadi harga tak tau lah berapa setiap menu tu kan..cuma untuk maknan macam ikan bakar tu ada lah yang kena timbang ikut berat so harga ikut berat tu..alaa sama jugak macam kedai ikan bakar yang ada kat tempat2 lain cuma beza nya feel Pulau Pangkor je..

untuk lunch kami just makan yang simple2 macam nasi putih, telur dadar, tomyam...dan untuk dinner je la yang bermewah sikit makan bakar2 semua..dinner utk malam first sekadar macam mukadimah lah kononnya, agak besederhana sikit sebab lagi sorang adik ika tak sampai lagi kat pulau jadi sebagai menghormati dia semua kena jela bersabar...adil kata abah hikhikk..



untuk dinner malam first ni pilih kedai yg jauh sikit dari deretan kedai makan yang lain sebab tgk bersih dari yang lain..tapi choice memang tak banyak...servis pon lambat..ika dah minum 2 gelas ayaq suam makanan tak sampai lagi tapi nasib baik hati yang panas disembuhkan dengan masakan dia yang sedap..memang tak mengecewakan lah masakan dia..thumbs up! 

untuk dinner malam kedua pulak meriah sikit sebab dah cukup korum adik beradik kecuali abang ika yang last minit tak dapat nak mai..dan malam kedua ni kami pilih nak makan kat deretan kedai makan, rupanya lagi fresh2 makanan laut dia...

please be alert : kalau nak pi makan better pi awai2, kalau boleh dalam pukul 8pm dah keluar cari makan sebab lagi lambat ampa keluaq makan lagi ramai orang dan lagi lambat ampa nak dapat makan sebab org kedai kalut dok bakaq oder orang lain jadi jenuh nak tidoq atas meja makan nanti ampa tunggu..

sebab kan kami keluaq awai malam tu *sebenarnya abah yg paksa suruh siap cepat... kami pi kedai makan, orang masa tu tak da lagi..jadi survey punya survey harga makanan kami pilih kedai yang kosong tak da orang lagi..yang lain semua dah full, full , full...tgk! keluaq pukul 8pm pon kedai byk dah full



kat setiap depan kedai makan akan ada satu port tempat ikan ikan , sotong, udang fresh untuk korang pilih nak buat menu apa yang korang nak..semua fresh fresh yeahh tepi laut khonn






















lepas siap decide pilih nak jadikan seafood semua ni masak apa, duduklah melengung kat meja makan tu sambil sambil idung kembang bau depa dok bakaq..jadi this is how we spent time each other , susah nak kumpul ramai2 macam ni, ni pon tak cukup sorang,.. so untuk servis kedai ni agak cepat jugaklah..dia datang makanan secara berperingkat .. kira ok lah kan dari tak sampai sampai langsung...sedap tu kira dapat 3 bintang dari 5 bintang ... first makann yg sampai kerang bakar...niat asal nak simpan je tunggu nasi and lauk lain sampai tapi jari jari ni tiba2 je menjalar kat kerang kerang konon nak try rasa macam mana...


dan tiba tiba sembang sembang tgk2 mangkuk je dah tinggal ni...


dan setelah dalam 10-15 minit tgu macam naga kelaparan, maka sampai lah semua semua jenis makanan yg dipilih tadi..







satu lagi kangkung gorang belacan yang tak sempat nak tangkap gambar sebab capat benor licin nya bhaha...so untuk total dinner malam ni campoq ayaq semua RM 100+ untuk 6 orang makan...standard lah kan harga untuk ramai2 makan..tapi alhamdulillah sangat sangat kenyang..jalan lah menyenget balik pi chalet pulak..untuk yang agak makan makanan seimbang ni nak cari buah buahan potong ada je masa ondaway balik ke chalet..dah muka muka menikmati makanan sempat lah ambik seketoi dua...memang muka menikmati lah..hahaha










so untuk dinner memang tak da masalah lah nak cari kedai makan yang sememangnya bersepah je kat situ..untuk minum petang pon ada je jual laksa, ketam goreng ( sangat sangat rangup, manis umpphhh ), cucoq udang dan macam2 lagi ada...


jadi conclusion memang takkan kebulurlah kat sana kan, naik je dari pantai, lepas mandi laut memang akan lapar kan jadi terus je boleh meneru pi kedai makan dalam basah2 pon...then dah kenyang pi sambung lain haha..so untuk yang tak pernah melawat Pulau Pangkor lagi atau tengah merancang2 nak pi , have a good memory there..memang takkan menyesal..oh untuk yang nak buat kem pon boleh bawak kawan kawan satu kolej ke sebab sana pon ada untuk tempat kem...so setel bab makan..memang best kalau bab melancong melancong nih harap dapat lah pi tempat2 lain, pulau pulau yang best lagi..any suggestion?share2 eh..

Thanks reading.

Till then. Salam


" Travel brings power and love back into your life" - AAZ, 2013



7 comments:

  1. haiii, dinner tu ape nama kedainye yer

    ReplyDelete
  2. Mangkuk btol...post gambar sedap2 xbg tau nma kedai..bg org sumpah kering je dia ni...

    ReplyDelete
  3. Bukan kat atas tu dah ada gambar kedai ke..??

    ReplyDelete
  4. Eh sorry ketam goreng tu kedai mana ye?

    ReplyDelete
  5. Kat gerai tepi Pantai ( depan hotel hornbill) ada jual ketam dan udang goreng.. kerang bakar pun ada. Harga agak mahal..harga pulau.. RM 10.00 gitu sekor..

    ReplyDelete