Followers

Saturday, 24 August 2013

picture describe for my SYAWAL

Salam Alaik'...

Alhamdulillah still bernafas untuk lepas Syawal ni..btw, blog malas sangat nak update sebab sejak pindah kat Sg.Buloh ni rumah sewa tak der internet wuwuwuwu..update pakai fon je selama ni tapi tak puassss...sekarang P1 dah sampai kat rumah sewa hah bukak laptop yang dah bersawang fuhfuhfuh haaa baru la nak update blog puas sikit..nampak jelas, luas dan blablabla...hahh thnks a lot untuk cik bestfren iteww dia bg iteww pinjam P1 dia sobsob terharu..kalau tak dudukla kitaorang dalam rumah yg tak de internet..susahlah tak der si internet nih..yela mana nak buat research untuk nak ajaq studenbt2 lagi..hiksss alasan semua nak bongkak je kan..padahal sesak napaih kalau tak dapat bukak facebook, twitter, instagram blabla semua...lahir abad 20 ni memang cenggini lah..ok dah stop bebel tentang masalah masalah keliling yang hari2 datang cari ika..untuk kali ni nak update tentang cerita2 yang tertangguh dulu dulu dulu....perghh banyak gileee dulu...

jadi, sekarang macam biasalah nak jugak mentaksub update tentang raya kan..eh eh bulan syawal tak abih lagilah mestilah update tentang baju raya, kain raya, kueh raya pendek kata semua tentang raya kecuali hantu raya..hikhik..nampak tak sekarang ika ni dah pandai merapu meraban semua..sudah! sudah! meh nak mula cerita....

Sebelum raya :

sebab kan iolss ni stay kat sg buloh dan adik ika (dak imad)stay kat UIA PJ (semua dok bandaq KL) taun ni abah decide nak raya kat rumah nenek kat ampang atas faktor tak naklah kitaorang ni balik sesakkan lagi jalan yang bakal sesak..psttt lagi satu sebab tak nak taun ni ummi mengamuk pagi raya sebab asyikk beraya kat kedah je..muehehehe..so dari sehari ke sehari tup tup dah nak hujung ramadhan..tetiba dak imad ni cakap dia cuti awal dan nak balik kedah dulu..demmm ika lah mangsa nak kena g duta lenggang lenggok beli tiket untuk dia..k fine kakak mithali kan..tuptup bila dah beli tiket, last minit dapat tau sekolah ika pon cuti awal..so takkan iolss nak tinggal sensorang dekat apartmen yg menyeramkan nih kan..ika pon decide nak balik ngn dak imad ni jugak..plan semuaaaa bertukaq.. tiket bas dak imad burn, raya officially first day kat kedah ...sebabnya abah ckp dah kitaorg pakat balik kedah takkan nak balik pulak ke kl ..penat pon tak hilang...muka ummi jangan cakap lah..hidung kembang kempis dah menahan amukan then abah terus cakap first day raya lepas zohor baru gerak g kl..jadi idung ummi kembali pada kedudukan asal dan amukan disimpan balik..sebab taun ni dapat jgk balik KL dari xdpat lgsung...fuehhh...

macam biasalah sehari sebelum raya iftar bersama keluarga besaq..time ni lah jumpa sepupu sepapat yang susuh nak jumpa..time raya lah dapat nak jumpa..bukak puasa keluarga yang dah macam kenduri kendara, lauk pauk semua konsep jawa atas sebab tak lupa keturunan..tahlil dan doa selamat dibuat sebelum semua melahap tak ingat dunia...meriah dan teramat meriah..jangan ditanya bilangan sepupu sepupu ika memang ika tak tau berapa jumlah tepat sebabnya setiap tahun ada ja muka baru yang meluaskan lagi keluarga keturunan Sulaiman & Esah ni..








1 Syawal ; 

Pagi Syawal macam biasalah p sembahyang raya sebelum berebut rebut nak mengutip duit raya..konsep baju raya ika taun ni memang bertema satu family..merah cherry..ummi punya idea beli kain kosong 1 kayu...taun ni konon nak berfesyen sikit ikut trend la nih..tapi sebab beli kain lambat nahhh terpaksa tempah kat tanjung malim sebab kat area rumah orang dah tak mau terima tsk tsk...nak meriahkan lagi baju, ika gunalah kreativiti tambah lace, labuci semua..malam raya baru kalut menjait sampai tidoq lambat nahh padan muka! pagi raya macam biasa lepas maaf maaf sambil tarik sampul raya dari pakcik makcik ( yee aku masih dapat duet raya selagi aku tak dapat gaji =_=' ) ..tangkap gambar family paling ditunggu sebab selalu susah nak berkumpul..lepas tu hah berjalan ke rumah sepupu terdekat situ menambahkan lemak lemak yang dah sedia ada terkumpul...paling seronok bila terjumpa laksa pagi raya..nahaiiiii tambah 2 kali kott sbb sedapppp dan kempunan..lepas zohor semua siap siap untuk sambung beraya atas highway balik ke KL ....

pekenalkan ni lah tok esah dan wak leman iteww..masih sihat, masih kuat even anak anak cucu semua ley bagi duet tp still dok bekerja

generasi yang semua giat membesar dan meyebarluaskan wilayah kekeluargaan utk pebesaqkan lagi sulaiman's family


my precious

sepupu yg sebaya dari kecik sampai besaq raya sama jaaa...kalau dak cayerr cer nengok entry rayer taun lepas..muka2 dema ni lah dok ada skali jugak


cousin yg paling rapat..sekolah rendah sama, jiran dulu2, kawan kecik2 dulu..sekarang mcm iols jugak dia bakal cikgu..cg sek.ren...ada minat?mai pm inbox muehehehe


ni pon mcm yg iols ckp sebaya..ok tau bdn dia mmg kecik dr dulu lagi..tp SEBAYA! haha still study kat pahang..bergaya nahaiii budak ni tu yg segakk..malu nak tgkp gmbaq sb kita belemoih..


last but not least, cousin iolss yg muka dah mcm Fatin Liyana nih..study jugak lagi kat UIA..single x single tu iolss xtau la nohhh..















oh ini reaction photographer bila pakat belari lpas dah set timer kat camera masing2






ni cousin iolss tp tak sebaya ..dia lahir awal setahun dr iolss...tp dah mcm sebaya ja kan..ke iolss yg nmpk tua??erkkk



haa lebih kurang cenggituw lah raya gua nih kan..menarik tak menarik bagi ika agak penat jugaklah sebab byk habiskan masa atas higway dgn pemandangan yang sama ja..ohh taun ni beraya single..harap2 taun dpn kot dah buleh tukaq status kaa..syiokk gak noh..ok nothing left dah rasanya..nak tulih pa lagi pon tak tau dah ..tggu dapat idea barulah buleh nak update blog lagi..MINAL AIDIL WAL FAIIZIN..

Till then. Salam


" No family is perfect..We argue,we fight. We even stop talking to each other at times, but in the end family is family..the LOVE will always be there..so it's just enough perfect" - AA2013

No comments:

Post a Comment